Blog banner

Blog

Hány réteg bálahálóra van szükségem?

Hány réteg bálahálóra van szükségem?

2018. április 19., csütörtök
Címkék:

Aki egy kicsit is jártas a bálázásban az tudja, hogy mi a különbség a pl. szilázs, szenázs és szalma takarmányok között. Azonban nagyon sokan mégis egyformán kezelik őket a bálák készítésénél. Ez az egyik legnagyobb hiba, ami miatt a későbbiekben a bálák minősége nem lesz megfelelő. Bejegyzésünkben szeretnénk néhány tippet adni, hogyan készíthetünk jó minőségű bálákat.

Első lépésként meg kell ismernünk a takarmány tulajdonságát, hiszen ez alapján tudjuk megállapítani, hogy mire kell figyelnünk. A különböző típusú takarmányok különböző nyomást gyakorolnak a bálahálóra. A fű, siló fű, legelő széna vagy szenázs mind nagyobb fajsúlyúak, de nem aktívak és kis nyomást gyakorolnak a bálahálóra. A gazdák többsége 125-130 cm átmérőjű bálát készít ezekből a terményfajtákból. A javasolt minimum hálófordulat: 2,5-3. Ez elég arra, hogy a bálát biztonságban egyben tartsa. 

A szalma és száraz gabona takarmány nem olyan nehezek, mint az előzőek, azonban sokkal aktívabbak, ha összetömörítik azokat, ezért jóval nagyobb nyomást fejtenek ki a hálóra. Ez különösen igaz, ha szárazabb vagy rövidebb a takarmány. A legtöbb ilyen bála átmérője 150 - 180 cm közötti, emiatt még erősebben feszíti a takarmány a bálahálót. Ezért a szalma és gabonafélék báláira legalább 3,5-4 réteg hálóra van szükség. 

Durva vagy nehéz szárú takarmány esetén, mint pl. a kukoricaszár még több bálahálóra van szükségünk a biztonságos tároláshoz. Legalább 4-4,5 fordulatot javaslunk és a takarmány szeletelését a bálázás alatt.

Ezeken kívül biztosnak kell lennünk, hogy a bálázónk valóban a beállításoknak megfelelő mennyiségű hálót adagol a bálára. Ha a háló adagolása nem pontos vagy a betáplálás félbeszakadt a kötöző ciklus közben, lehet, hogy a háló a bálán kevesebb lesz a tervezettnél. Ezért nagyon fontos, hogy az elsők között elkészült bálákon ellenőrizzük a tényleges háló fordulatot. 

A bálázó gép beállításai és a háló rétegek mellett gondosan kell kiválasztanunk magát a bálahálót is. Korábbi bejegyzéseinkben is említést tettünk már róla, hogy a háló nagy mértékben járul hozzá a bálák minőségéhez. A bálaháló két fő tulajdonsága a maximális szakítóerő, az a pont, ahol a háló már elszakad, a másik az ehhez a ponthoz tartozó nyúlás. Számtalan gyártó keresett már meg minket azzal, hogy a bálahálóikat forgalmazzuk. Azonban a tesztek és a visszajelzések alapján továbbra is a HELLASNET bálahálót ajánljuk a gazdák számára. A legmagasabb szakítószilárdsággal és a maximális UV-sugárzás elleni védelmet nyújtó nyersanyagokkal készül, ezért az egyik legjobb megoldás a tökéletes bálázáshoz.





Összefoglalva a leírtakat, a különböző takarmánytípusoktól és a beállított bálaátmérőtől függően 2-4,5 hálófordulatig terjedően kell kalkulálnunk a hálóréteg vonatkozásában. Ezek a minimum javaslatok, de rendkívüli időjárás esetén vagy nagyon rövid és száraz takarmánynál, a biztonsághoz még egy extra bálaháló réteggel számolhatunk.


Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között 

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!