Blog banner

Blog

Tilos lesz a kerti hulladék elégetése! A biztonságos Stepkovace Urban ágaprítók sikere az önkormányzatok körében

Tilos lesz a kerti hulladék elégetése! A biztonságos Stepkovace Urban ágaprítók sikere az önkormányzatok körében

2020. június 8., hétfő

Ebben lesz változás január elsejétől

Mivel januártól az önkormányzatok sem engedélyezhetik az avarégetést, több szervezetnek gondot okozhat a kerti hulladék tárolása. Az Agrárágazat cikke szerint, a törvénymódosítás értelmében 2021. január 1-jétől törlik azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést. Ezzel általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész ország területén, adta hírül az MTI.

Pályázat ágaprítóra? Igen!

MAGYAR FALU PROGRAM
2020. évi végrehajtásáról szóló 1043/2020. (II. 17.) Korm. határozat alapján Magyarország területén működő 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú települési önkormányzat(ok) (a továbbiakban: önkormányzat) számára
A projekt keretében támogatható tevékenységek
Önállóan támogatható tevékenységek Belterületi utak, közterületek kezelését, karbantartását, rendszeres felújítását biztosító:

  • Erőgépek, munkagépek1 (pl. traktor, kompakt rakodó);
  • Ágaprító gépek beszerzése;
  • Kisebb gépek, eszközök (pl. fűnyíró, sövényvágó, magassági ágvágó, fűkasza, láncfűrész, fúró, áramfejlesztő, traktorra homlokrakodó, sarokcsiszoló, hegesztőgép, fúró, kompresszor), és azok rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen tartozékaik.

Hulladékkal a hideg ellen

A hideg időszak közeledtével nemcsak a magánszemélyek, hanem a közületek is számolgatnak, hogyan lehetne minél gazdaságosabban átvészelni a téli napokat. Már szinte megszokott, hogy évről-évre, egyre több önkormányzat kér árajánlatot az Urban ágaprítókra. Legtöbbször szinte ugyanazokat a mondatokat halljuk az érdeklődőktől: "Kellene egy ágaprító gép, amely nemcsak biztonságos, hanem ár-érték arányban jó megoldást kínál a településen keletkezett fahulladék eltűntetésére."

Melyik a legnépszerűbb?

A legnépszerűbb típusok idén is a kardán meghajtású ágaprítók, amelyek igény szerint kistraktorokkal ugyanúgy meghajthatóak, mint nagyobb, de maximum 50 LE-t igénylő társaik. A TR110 ágaprító előnye, hogy akár 12 cm-es átmérőjű gallyal is megbírkózik, s 5 köbméteres óránkénti aprítási teljesítményével igazán hatékonynak mondható. De aki nem rendelkezik traktorral, annak a sajátmotoros, utánfutóra szerelt SMH70 típust tudjuk ajánlani. Ezért aztán idén is rengeteg felelős és környezettudatos városvezetés kér árajánlatot, hogy egy Urban ágaprító beszerzésével, a fahulladék "konyhakészre gyártásával" oldja meg a közintézmények szinte ingyenes fűtését és a rászoruló családok segítését. Ehhez ráadásul most az önkormányzatok pályázati támogatást is igényelhetnek!


Ez az ágaprító más, mint a többi

Az Urban ágaprítók amellett, hogy a nyers, vékony ágakkal is megbírkóznak, szöges deszkák, dróttal benőtt ágak aprítására is alkalmasak.

Nézze meg az összes ágaprítót ITT!