Blog banner

Blog

Rend a lelke mindennek?

Rend a lelke mindennek?

2017. szeptember 24., vasárnap

A kezdetek...


Évtizedekkel ezelőtt két holland fiatal – Cornelius és Ariel van der Lely terveket szőtt, hogy hogyan lehetne a mezőgazdasági termelést hatékonyabbá tenni. Munkájuk első nagy gyümölcse az 1948-ban szabadalmaztatott dupla horog formájú rendterítő fog, amely a levegőbe repítve a terményt a szél erejét munkára fogva segíti a gyors száradást. Ez a szabadalom indította útjára azt a LELY LOTUS rendterítő gyártást, amely a tavalyi évben érte el a 100.000-dik darabot – a szám nagysága érzékelteti, hogy nem hiába.
Amennyiben csak egy gépet engedélyezünk magunknak a rendkezelő gép vásárlása kapcsán - akkor a rendsodró-rendképző vásárlása mellett nem kell lemondanunk a rendterítőről sem, ha ezt is szeretnénk. Vannak olyan kettős funkciójú gépek, amelyekkel mindkét feladatot megoldhatjuk. A rendterítő fog állításával és a rendsodró fésű fel-lehajtásával pár egyszerű mozdulattal hol rendsodró, hol rendterítőt funkcióra válthatunk, és bár sokan azon a véleményen vannak, hogy ami mindenre jó, az semmire sem, ez a vélemény sok esetben nem helytálló.

Miért is kell a rendterítő?

Ha lehetne egy olyan gépet mondani, aminek létjogosultsága a leginkább függ az időjárástól a mi kis hazánkban akkor én személy szerint a rendterítőre szavaznék. A megállapítás nem hasra ütésszerű, bár rengeteg megkeresés jön a szálastakarmány betakarítás közeledtével gépvásárlás kapcsán, de a rendterítő még mindig nem képvisel akkora arányt, mint amekkora jelentősége van. De valahol érhető is, nincs olyan gazdaság, ahol nem kellene egyszerre több helyen is fejleszteni, és akkor még a működéshez szükséges mindennapi kiadások fedezéséről még nem is beszéltünk. Még azok a gazdálkodók egy része is habozik, akivel hosszasan beszélgetünk arról, hogy a hirtelen jött eső mekkora problémát tud okozni, amikor a termény még nem érte el azt a száradási szintet, ami a bálázáshoz szükséges lenne, valahol a félig elhatározott rendterítő beszerzési szándék rögtön háttérbe szorul, ha valami más finanszíroznivaló jön közbe. A kontinentális éghajlat, ahol egy-egy eső közben nagyobb lélegzetvételnyi szünet van és a gyorsabb száradást lehetővé tevő - bár akinek van - szálsértős kaszák megoldják a problémánkat. A kalkulációnk helyes is tud lenni, sokszor sikeresen abszolváljuk a betakarítási feladatokat ennek a gépnek a segítsége nélkül is, de ha az égiekkel valahogy sehogy sem akarunk egyezni, akkor a megfelelő pillanatban munkára fogott rendterítő hatalmas károktól és bosszúságtól tud megóvni minket. Egy rendterítő, mint minden gépvásárlás, nem kis kiadás. Viszont hosszabb távon szolgál minket, évek alatt megszolgálja az árát.

 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, íratkozzon fel hírlevelünkre!  Pár másodperc az egész: