Blog banner

Blog

Nincs meleg a lakásban? Talán a tűzifa a hunyó!

Nincs meleg a lakásban? Talán a tűzifa a hunyó!

2017. október 30., hétfő

Egy percre gondolj bele...

Hazafelé tartasz a munkából, eléggé hideg van már. Sietve becsapod magad után az utcakaput,  kimész a fatárolóba és beviszel magaddal egy zsáknyi darált fát. A Családod örül, mert tudja, hogy hamarosan meleg lesz a lakásban. Kibontod a zsákot és elégedetten mosolyogsz: de jó, hogy vettél egy ágdarálót.  Belapátolsz a kályhába egy pár kilót, alágyújtanál és semmi. Ezt még egyszer megismétled, eközben ráncolod a homlokod és tanácstalanul nézel a többiekre, hogy mi lehet a baj. Közben a Gyermekeid már lassan hógolyóznak a lakásban, a Feleséged pedig búsan csóválja a fejét és felrak egy teát főzni. Nem is olyan vicces, igaz?

Mi lehet a baj?

A baj az, hogy ágdarálót adtak el Neked, ágaprító helyett. Pedig Te szóltál, hogy tűzifát készítenél a metszési fahulladékból, de a kereskedő azt mondja, hogy "Uram, Ön ágdarálót kért." Megnézted, olcsó volt, megvetted. Jól nézett ki, szépen le volt festve ki és csak úgy darálta a fát. A fát, ami apró mérte miatt a tárolás alatt bepenészedett, nem száradt ki és most fűtésre alkalmatlan. Azt a fát, amivel fűteni akartál és most pocsékba mehet.

Akkor most ágaprító vagy ágdaráló?

"Hallo, jó napot kívánok, ágdaráló érdekelne!" Halljuk sokszor a vonal másik végéről. Amikor tűzifát szeretnénk készíteni, akkor azt nem mindegy, mivel tesszük, ugyanis egy gallyból kétféle dolog készülhet a feldolgozás során. Az ágapríték és a darálék között nagyon sok a különbség.  Sokszor ágdarálóval fognának neki a tűzifa készítésének, s amikor fűtenének a produktummal, megdöbbennek és mérgelődnek. Aki tűzifát akar készíteni, az ágaprítót kérjen, mert pl. ez a fajta átlagosan 9cm hosszúságúra vágja a fát, így az apríték könnyen kiszárad a raschel zsákban. Az ágak között található levegő ugyanis pár nap alatt kiszárítja az aprítékot és egy huzatos helyre téve a raschel zsákban lévő tűzifa fűtésre alkalmassá válik. Ha viszont a természetbe szeretné a fát visszaforgatni, akkor az ágdaráló vásárlása is jó megoldásnak tűnhet. Az aprított fa tárolás közben nem penészedik be, ezáltal jó kalóriával rendelkező fűtőanyaggá válik.

 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, íratkozzon fel hírlevelünkre!  Pár másodperc az egész: