Blog banner

Blog

Mese a hentesről, a gazdáról és a mérlegről

Mese a hentesről, a gazdáról és a mérlegről

2017. december 17., vasárnap
Címkék: gazda | mese

A szakmai cikkek mellé úgy gondoltuk, elfér egy ilyen tanulságos mese is.

 

MESE A HENTESRŐL, A GAZDÁRÓL ÉS A MÉRLEGRŐL

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szegény gazda, aki gabonát árult és abból tartotta el a családját. A feleségével becsülettel nevelte négy gyermekét, s bár nem dúskáltak a javakban, de családját tisztességben eltartotta. Egy napon régi vásárlója, a falubeli hentes gondolt egyet és úgy döntött, leméri, valóban 5 kiló-e az a gabona, amelyet a szegény embertől vásárolt. Bizony a gyanúja beigazolódott, hiszen a mérleg csak négy kiló hetven dekát mutatott. Az ügyet a hentes bíróságra vitte, s a gazda csalás vádjával állt a vádlottak padján.  A tárgyalás napján a bíró megkérdezte a gazdát, valóban le szokta-e mérni a gabonát, amelyet eladásra kínál, mire ő ezt válaszolta:

„Tisztelt Bíró úr, én sajnos nagyon szegény vagyok, pontos mérlegem nincs, viszont van egy módszerem a mérésre. A hentesnél minden hónap elején veszek öt kiló szalonnát, amelyet felfüstölök és azt esszük a családommal egy hónapig. A hentesnek még aznap délután viszem az öt kiló búzát, amelyet mindig a vásárlásom reggelén rendel. Én akkor hazaballagok és a régi kétkarú mérlegem egyik serpenyőjére felrakom a hentestől kapott szalonnát, a másik serpenyőbe pedig pont annyi búzát töltök, hogy a mérleg nyelve egyensúlyban legyen. Amennyi szalonnát kapok, pont annyit viszek búzából a hentesnek.”

A per eldőlt, mindenki  hazaballagott és levonta a tanulságot. Úgy szolgáld ki az ügyfeled, hogy nagyon hamar elterjednek a vélemények!

 

Ha tetszett és úgy gondolod volt tanulsága a történetnek, akkor oszd meg a bejegyzést ismerőseid körében is! :-)


 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, íratkozzon fel hírlevelünkre!  Pár másodperc az egész: