Blog banner

Blog

Kaszáláskor ügyeljünk a táblában lapuló kisállatokra!

Kaszáláskor ügyeljünk a táblában lapuló kisállatokra!

2018. április 22., vasárnap

Mit rejthet a lucerna?

Mivel május és június az őzgidák születésének időszaka, előfordulhat, hogy a kisállatok a hangos környezeti zajok, a zúgó mezőgazdasági gépektől megriadva meglapulnak a lucernában. Kis odafigyeléssel megóvhatjuk őket a sérüléstől. Korábban már írtunk a szálastakarmány betakarítás eszközeiről, a piacon évről-évre mgjelennek az egyre modernebb és biztonságosabb gépek. De legyen egy gép bármilyen jó konstrukció, az nem jelenti azt, hogy a riadt állatok biztonságban lennének a táblában.

Nyilván bejárni nem tudjuk a területet, hiszen letaposnánk a kaszálnivalót, azonban ha a traktoros az alábbi ábra alapján kaszálja le a szálastakarmányt, akkor megelőzhető a baj. (Foto: Vadász Szótár facebook oldal)

Ha a kaszálás előtt, társunkkal a tábla két szélén haladunk, egy kifeszített zsinórral "átfésülhetjük"  a takarmány letaposása nélkül a terepet. Igénybe vehetjük kutyák segítségét is, hiszen ők könnyebben kiszagolják a kisállat jelenlétét, így megtalálhatjuk a meglapuló őzeket.

 

Mit tegyünk, ha találunk egy gidát?


A gidát lehetőleg ne fogjuk meg, de ha mégis szükséges, akkor az csak egy vastag fűcsomóval tegyük. Fennál ugyanis annak a veszélye, hogy a kisállat anyja elhagyja a gidáját, ha megérzi az emberszagot. Puszta kézzel soha ne fogjuk meg az őzgidát! Az anyaállat nagy valószínűséggel szemmel tartja a gidáját, ezért mindig hagyjuk ott a kicsit, ahol találtuk!

 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között 

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!