Blog banner

Blog

Hamszter – parkoló pályáról ismét hódítóútra

Hamszter – parkoló pályáról ismét hódítóútra

2017. szeptember 29., péntek

Költségkímélőbb megoldás, de egyszeri nagyobb beruházás

„Mi újság Magyarországon a rendelszedős pótkocsival, van-e keletje ezeknek a gépeknek?” – Hangzott el a kérdés gyári oldalon, és ehhez az érdeklődéshez meglehetősen pesszimisták voltunk. Bár a rendfelszedős pótkocsi - közismertebb magyarországi nevén hamszter - régebben elterjedtebb volt nálunk, ez a fajta takarmánytartósítási technológiai láncszem a bálázó-csomagoló párosnak köszönhetően háttérbe szorult.”  Pedig van a LELY repertoárjában – nem is akármilyen. Keserű tapasztalatként elevenedett meg az egyik nagy szálastakarmány márka próbálkozása még a 2000-es évek közepéről, mikor több bemutató és demózás után a kereslet hiánya miatt vissza kellett vinni a pótkocsit Németországba. „Pedig érdemes elgondolkozni a gazdáknak… Sok költséget meg lehet vele spórolni - bálafólia például, nem is beszélve a szaporaságáról…” - jött az okfejtés a gyári oldalról, ami bogarat ültetett a fülünkbe.
Az első évünk szálastakarmány betakarító gépek eladási számai alapján, látva az elkötelezettségünket és a lelkiismeretes hozzáállásunkat a LELY kivitt bennünket Lengyelországba, Csehországba és Németországba ismerkedni a LELY tejgazdasági berendezésekkel.

A külföldi látogatások tapasztalatai

Több hetes kinn tartózkodásaink alatt sok farmot meglátogattunk, kicsiktől az 1000-es tehenészetekig. Mivel a mezőgazdasági gépek között a szálastakarmány betakarító gépek különösen kedvesek számunkra, az épített technológia mellett kíváncsiak voltunk, milyen ilyen jellegű gépeket használnak a gazdák. Az eredmény ledöbbentett bennünket azzal, hogy sok helyen, ahol a legmodernebb épületek, traktorok, trágyakezelési technológia stb. volt ott bálázó és csomagoló helyett hatalmas, 60-100m3 kapacitású rendfelszedős pótkocsik fogadtak minket.  
Azóta, bár a rendfelszedős pótkocsik még nem szaporodtak el a magyar piacon – az idegenkedés ezután a gép után még a 2016-os hódmezővásárhelyi kiállításon is kiütközött – a külföldi tendencia mutatja, hogy érdemes elgondolkodni azoknak, akik be tudják építeni ezeket a gépeket a gazdaságukba.

 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!  Pár másodperc az egész: