Blog banner

Blog

Ágaprító dilemmák: melyik a legmegfelelőbb raschel vagy dreher zsák az ágaprítóhoz?

Ágaprító dilemmák: melyik a legmegfelelőbb raschel vagy dreher zsák az ágaprítóhoz?

2021. március 5., péntek

Zsákolni, de hogyan?

Manapság egyre több fórumon olvasni arról, hogy az ágaprítóhoz milyen zsákokat ajánlanak. Úgy gondoltuk, hogy nem árt egy kicsit beszélni azokról a tényezőkről, amiket feltétlenül szem előtt kell tartanunk. 



Zsák és zsák között is lehet különbség

Tény hogy mint a legtöbb termék beszerzésénél, a zsákok vásárlása során is az ár lesz a leg meghatározóbb tényező. Mielőtt belevágnánk egy többszáz darabos felvásárlásba, nézzünk utána, hogy milyen magas az ágaprító zsákoló adaptere. Többen esnek abba a hibába, hogy vásárlás előtt nem mérik meg a magaságot, így vagy túl hosszú, vagy túl rövid zsákot sikerül venniük. Az előbbi esetben a zsák térfogatát nem sikerül megfelelően kihasználni, sőt a helytelen esésből adódóan szinte kínlódássá válik a zsákolás. A túl rövid zsák viszont az apríték súlya miatt túlságosan megnyúlik, aminek következtében leszakadhat, így a zsák sérülhet.    

A krumpliszsák nem biztos, hogy a legjobb választás

A gazdaboltokban többnyire zöldség illetve termény tárolására alkalmas zsákokat találni, ami ugyan megfelelő lehet, de a  rugalmassága okozhat problémát. Több zsáktípust kínálnak, amelyek közül válogathatunk.  A zsákok a zsákoló adapterre feltéve  a kosárlabda zsákológyűrűjére tett hálóhoz hasonló módon viselkednek, aminek köszönhetően egy középen összehúzódott zsákot  kaphatunk. amelyen nem lesz épp a legkényelmesebb és időtakarékosabb az ágaprításunk.  A zsákoláskor azonban emiatt a tulajdonsága miatt a vékonyabb ágak fennakadnak, ami töltési problémákat okoznak. Nincs sok bosszantóbb dolog annál, amikor egy zsákot csak félig tudunk megtölteni, arról nem is beszélve, hogy pont az eredeti célunk, azaz a zsákon való spórolás nem valósul meg.

Lebomlik vagy nem?

A legtöbben abba a hibába esnek, hogy az aprítékot kinn hagyják a tűző napon. Lehet egy zsák bármilyen erős anyagból, ezeket nem feltétlenül a tűző nap sugarainak találták ki. Az apríték maga is kémiai kölcsönhatásokat produkál, ami felgyorítja a termék bomlását és a szétrepedt zsákok miatt bosszankodhatunk. Tanácsos ezért az egymásra rakott zsákokat nem kitenni közvetlen UV sugárzásnak!

Szellőzés, mint az egyik legfontosabb tényező

Tény, hogy a legtöbben szeretjük újrahasznosítani a dolgokat, de egy takarmány tárolására alkalmas, újrahasznosított zsák nem a legmegfelelőbb az ágaprító produktumának a szárítására. A szellőzés nagyon fontos tényező, ezért ügyeljünk arra, hogy ezt a tényezőt biztosítani tudjuk. Ha találunk erre alkalmas zsákot, akkor az esési tényezőkkel is elégedettek lehetünk, másrészt megteremtjük a  körülményeket az apríték megfelelő kiszárításához.