Blog banner

Blog

A tökéletes szálastakarmány készítése lépésről lépésre

A tökéletes szálastakarmány készítése lépésről lépésre

2018. március 28., szerda
Címkék:

Ugye Önnel is előfordult már, hogy a betakarítás valamiért nem úgy sikerült, ahogy elképzelte? Sok gazda teszi fel magában a kérdést, hogyan készíthetek megfelelő minőségű szálastakarmányt? A takarmány készítés nem egy rutin feladat, hanem egy tudományos és átgondolt eljárás. A takarmány tápértéke nagymértékben befolyásolja az állatok egészségét és így a jövedelem termelő képességét. A megfelelő minőségű tápanyag megtakaríthatja a koncentrátumok és adalékok többletköltségét. Szerencsére a mezőgazdasági gépgyártók olyan megoldásokkal állnak elő évről évre, amelyek segítségével automatizálhatjuk betakarítási folyamatainkat és kiváló minőségű takarmányt állíthatunk elő. Nézzük meg, hogy a gyakorlatban az egyes munkafolyamatokban hogyan tudnak segíteni nekünk a különböző mezőgazdasági gépek.

Kaszálás

A szálastakarmány betakarítás első lépése a kaszálás, amely előkészíti a második fázist: a rendképzést. A kaszákat 3 fő csoportra bonthatjuk, lehetnek dobos, tárcsás valamint a gyakorlatban már egyre ritkábban használt alternáló kivitelűek. A durva zsombékos talajokra a dobos kasza, az egyenletesebb, ún. kultúr talajokra a tárcsás kasza a megfelelőbb választás. Ha hazai tárcsás kasza választékot tovább akarjuk bontani, akkor lehetséges szársértő nélküli vagy szársértős kivitelű tárcsás kaszát vásárolni. Amennyiben előre akarunk tekinteni és zavartalanabb betakarítást szeretnénk, a hektikus időjárási viszonyok hatásainak tompítására a szársértős tárcsás kasza az ideális választás. A szársértett termény általában 6-8 órával hamarabb éri el a bálázáshoz szükséges nedvességtartamot. A  LELY szársértős kaszák kaphatóak mind függesztett, mint vontatott kivitelben, nagy áteresztő képességüknek köszönhetően gyors munkatempót tudnak diktálni a traktor kezelőjének. 

Rendkezelés

A lekaszált terményből a bálázás előtt rendet kell készíteni a bálázó számára, mely történhet csillagkerekes rendsodrók valamint rotoros rendképzők útján. Ez utóbbinak a hazai piacon való rohamos terjedése mellett egyre inkább megfigyelhető rendterítők használata is, melyek elfogadottságához az utóbbi évek csapadékosabb időjárása is hozzájárult.  A rendterítők átforgatva a lekaszált terményt legalább olyan hasznosak a gyorsabb száradás érdekében, mint a szársértős kaszák. 

Bálázás

A végső stádium a szálastakarmány betakarítás folyamatában - amennyiben nem silózunk, és erjeszteni nem akarjuk a takarmányt - a bálázás. Itt az ehhez szükséges gépválasztékot is szélesre alakította az emberi találékonyság, készíthetünk a bálázókkal kis- és nagykocka bálákat, kisbálákat tömbösítve nagykocka bálákat vagy a leginkább elterjedt körbálákat.  A körbálázók uralkodóvá válásához nagyban hozzájárult az emberi munkaerő hiánya és gazdálkodói tulajdonosi szerkezet változása, a körbálákat könnyebb beépíteni gépesített munkafolyamatokba, ezáltal a munkát gyorsabbá és hatékonyabbá tehetjük. A körbálákat készíthetjük bálázók képességei alapján csak egy adott méretű átmérővel a fixkamrás bálázóknál, vagy változó átmérővel a változókamrás bálázóknál. Nagypon sok múlik a bálaháló minőségén is, ügyfeleink a Hellasnetet ajánlják.

Bálacsomagolás

Ha a bálázás elvégzése után erjeszteni akarjuk a takarmányt, akkor a csomagolási fázis elengedhetetlen. A csomagolási fázisnál az előző munkafázisokhoz képest is fokozottan fontos az időtényező, a bálázás után maximum 4 órával a bálát szorosan be kell csomagolni. Itt hatványozottan fontos az, hogy jó minőségű géppel dolgozzunk, amennyiben a csomagolási fázis folyamán a bálacsomagoló géppel műszaki probléma van, az esetleges kár akár a gép értékének jelentős részét is elérheti. A LELY bálacsomagoló gépei a márkánál megszokott magas minőségi színvonalat nyújtják, a palettán kapható PT 130 és 160-as modellek robusztus kialakításukkal, megbízhatóságukkal akár 60 bálát is becsomagolnak óránként.

A bálázásos szálastakarmány betakarítás egyik másik fontos eleme a megfelelő gépsor mellett a bálaháló. Nem megfelelő bálahálók befolyásolják a bála feszességét, ami kihat a minőségre. Fő tulajdonságai a maximális szakítóerő, az a pont, ahol a háló már elszakad. A másik az ehhez a ponthoz tartozó nyúlás. Számtalan gyártó keresett már meg minket azzal, hogy az ő bálahálóikat forgalmazzuk. Azonban a tesztek és a visszajelzések alapján továbbra is a Hellasnet bálahálót ajánljuk a gazdák számára. A legmagasabb szakítószilárdsággal és a maximális UV-sugárzás elleni védelmet nyújtó nyersanyagokkal készül, ezért az egyik legjobb megoldás a tökéletes bálázáshoz.

Ahogy bejegyzésünk elején említettük a megfelelő szálastakarmány készítése nem egyszerű folyamat. Alapos előkészítést, gondosan kiválasztott mezőgazdasági gépek alkalmazását igényli és nem elhanyagolható a kaszálás időzítése sem.

Végezetül néhány tippet szeretnénk adni a jó minőségű szálastakarmány készítéséhez:

A virágzás kezdetére célszerű időzíteni a kaszálást, amelyet a lehető legrövidebb idő alatt végezzük el.

A lekaszált anyag száradását a szársértős kaszák és rendterítők alkalmazásával felgyorsíthatjuk, ezáltal időt spórolhatunk meg és zavartalanabbá tehetjük a munkafolyamatot. A megfelelő rendkezeléssel kedvező időjárási viszonyok mellett már 1 nap alatt elérhető a bálázáshoz szükséges nedvességtartalom.

A bálák tárolására a jól takart kazal is megfelelő, de a bálákat lehetőség szerint ajánlatos fedett tárolóban elhelyezni.

 


Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!