Blog banner

Blog

A 6 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz ágaprító vásárlásakor

A 6 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz ágaprító vásárlásakor

2021. október 1., péntek

Ágaprító szakértőként fontosnak tartjuk, hogy pár alapvető dologra felhívjuk a figyelmet, mielőtt olyan ágaprító gépet vásárolna, amely nem oldja meg a faaprítási problémát. Kis odafigyeléssel kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb típust, de fontos, hogy ügyeljünk az alábbiakra:

1.  Első a biztonság

Egy gép kiválasztásánál a hatékonyság mellett első szempontnak kell lennie a kezelő biztonságának. Mindig kérdezzünk rá, mivel tudják garantálni a gép azonnali, aprítás közbeni leállítását! Az alábbi videon egy remek megoldást láthatunk erre:

2. Lefestve minden gép jól néz ki

Ágaprító vásárlásakor a legtöbb érdeklődő bekér egy csomó árajánlatot, hogy a végén kiválassza a számára legmegfelelőbb típust. A kiválasztáskor általában az ár szokott dominálni, de aztán rádöbben, hogy a kiválasztott masinát még nem látta működés közben. A youtube videomegosztó portálon rengeteg video van különböző gépek működéséröl, vásárlás előtt érdemes ezekre rákeresni és megtekinteni. Arra is figyeljünk, mi lapul a festék alatt! Figyelmesen olvassuk át a gép műszaki jellemzőit!
Sokszor tapasztaljuk, amikor új ágaprító vásárlásának szándékával hoznának gépet beszámíttatni, hogy a többszázezer forintos gép vasanyaga harmadannyi súlyú, mint az Urban ágaprítóké.


3. Ágaprító vagy ágdaráló

Tipikus hiba szokott lenni, hogy fűtésre szánt fát szeretnénk készíteni, de darálót vettünk és mulcsot készítünk. Ha tüzifakészítésen gondolkodunk, ez inkább ágaprítóval lehetséges. Az Urban ágaprítók átlag 9 cm-es darabokra aprítják a fát és be is zsákolját a produktumot. Az apríték hamar kiszárad a levegő által könnyen átjárható zsákokban, így azok pár nap száradás után fűtésre alkalmassá válnak. A darált fa szinte összetapad, a levegő hiánya miatt bepenészedik és fűtésre nagy valószínűséggel alkalmatlan lesz. Ha fűtésre alkalmas fát szeretne készíteni és a téli fűtési költségeket így csökkenteni, ide kattintva ilyen gépeket talál.
  
4. Kerüljük az összetákolt gépeket!

Az ágaprítók az utóbbi három évben terjedtek el leginkább, ezekkel együtt sajnos a silány minőségű, sufniban gyártott gépek is. Mivel ezek legtöbbször semmilyen minőségi tanúsítvánnyal nem rendelkeznek, sokszor csodálkozunk, hogy nem okoztak még személyi sérülést. Ez a pár év elterjedés elég volt arra, hogy többen belássák: minőségi géppel érdemes dolgozni, emiatt többen, akik minket választanak gépbeszámítással vennének Urban ágaprítót. Sajnos ezeket a gépeket mi nem tudjuk a vételárba beszámítani, mert szinte használhatatlanok, így nem eladhatóak. Vásárláskor mindig kérje el a minőséget igazoló papírokat és keresse a gépen a CE betűjelzést, amely igazolja, hogy bevizsgált géppel van dolgunk.

5. És ha elkopik a kések éle?

Az ágaprítás is, mint minden kopással járó folyamat szükségessé teszik a kopó alkatrészek cseréjét. Figyelnünk kell arra, hogy az aprító kései újraélezhetőek legyenek, ez a hegesztéssel rögzített késeknél nem lehetséges. A Stepkovace Urban ágaprítóknak a 6 darab kése síkköszörűvel pár perc alatt megélezhető.

6. Megéleztem, mégsem darabol

Élezéskor a kések közötti rés keletkezésével is számolni kell, mivel ilyenkor minden anyag veszít a mennyiségéből  Az Urban ágaprítók kései között az egy évtized óta tartó fejlesztésnek köszönhetően nem fog megnőni a rés, így azok úgy fognak aprítani, mint újkorukban. Lehet Önnek is ilyen faraktára!   

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre a lap alján! 

Traktormeghajtású ágaprítóért KATT IDE

Benzinmotoros ágaprítóért KATT IDE