Blog banner

Blog

Máshol évtizedek óta használják

Máshol évtizedek óta használják

2017. szeptember 13., szerda

A robotok már a farmon vannak

Bizonyára, ha azt mondanánk, a robotizáció, mint minden más területre úgy a mezőgazdaságba is, azon belül a tejgazdasági termelésbe is betette a lábát, sokaknak nem jelentene újat. Sőt, a gyerekcipőjét már rég levéve tömeges méretekben gyártják ezeket a masinákat a kisebb gazdaságoktól a több ezres tehénállományú gazdaságokig. Az első LELY által gyártott Astronaut A2-es robotok piacra lépése óta eltelt 25 év, a technológia folyamatosan fejlődött, csiszolódott, tapasztalatokkal gazdagodott, ami beépült a jelenleg gyártott robotokba, folyamatosan tökéletesítve a rendszert. A LELY piaci sikerét látva azóta más gyártók is foglalkoznak fejőrobot gyártással, kielégítve a robotizáció iránti igényeket. 

Bár Nyugat-Európában és amerikai kontinensen, sőt az egész világon, beleértve a környező országokat - Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, csak néhány országot említve - folyamatosan növekszik ezen robotizált fejőberendezések eladása, nálunk még mindig óvatosan állnak a gazdálkodók a gondolathoz, hogy beruházzanak ilyen gépekbe.

Mennyire elterjedt?

Az okok közül - bár meg kell jegyezni, nem csak a robotfejési technológia életképes, mint az egyedüli követendő irány, számos olyan gazdaság van, akik a ’hagyományos’ fejőberendezéssel is köszönik szépen, jól vannak - sajnos az egyik legnagyobbat elég jól ismerjük. A tavalyi évben bőven önköltség alatti volt a tej felvásárlási ára - amely valamelyest javult azóta, de még messze elmarad a környező országok felvásárlási áraitól - nehéz helyzetbe hozott rengeteg gazdálkodót. Sokan, bízva kedvező piaci környezetben, éppen egy nagyberuházáson voltak túl rengeteg pénzügyi kötelezettséggel vagy a fenntartható gazdálkodást addig is csak a tejár zuhanás előtti körülményekkel tudták biztosítani. A legtöbben, akik nem veszítették el végleg a fejőtehén tartásba vetett hitüket és befejezték a tejtermelést, csökkentették az állomány létszámát és a lehetőségekhez képest visszafogták a takarmányozás intenzitását. Ilyen szituáció mellett egy beruházás szóba se jöhetett, ami teljesen érthető.

A jövő zenéje a robotizáció

Akik folytatják és eljutnak arra a pontra, hogy esetleg egy beszerzési beruházás is szóba jöhet a fejéstechnológia kapcsán, annak érdemes elgondolkozni a robot fejőberendezés vételén. A fejőrobot csökkenti a manapság sajnos tapasztalható munkaerő hiánynak való kitettséget, bizonyítottan az állatorvosi költségeket és - a racionálisabban való elosztás révén - egy tehénre jutó takarmány költségeket.  Emellett folyamatosan nyomon követhetjük az állomány egyes tagjainak állapotát /ivarzás figyelés is!/ valamint a tejről és a tejhozamról részletes információkat kapunk a tej szomatikus sejtszámáról kezdve a zsírtartalmon át a laktóz tartalomig. Bár egy fejőrobot vétel még garancia az eredményes gazdálkodáshoz, a hozzá tartozó technológiával sokszor 4-5 év alatt visszahozza az árát.

 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!  Pár másodperc az egész: