Blog banner

Blog

A bálaháló mellett számtalan tényező befolyásolja az elkészült bála minőségét

A bálaháló mellett számtalan tényező befolyásolja az elkészült bála minőségét

2018. április 5., csütörtök
Címkék:

Gondolom elő fordult már Önnel is, hogy nem volt megfelelő minőségű az elkészült bálája? Ez a probléma számtalan gazdának okoz fejtörést szezon közben, vagy ami nagyobb bajt tud okozni, a szétreccsent, fellazult bálák csak jóval a bálázás után jelentkeznek. Egy kis oda figyeléssel elkerülhetjük a bosszankodást és tökéletes bálákat készíthetünk.

A jelen cikkben összeszedjük azokat a tényezőket, amelyekre ha odafigyelünk, akkor a szezonban és szezon után nem érhet bennünket meglepetés. 

A bálaháló

Bátran kijelenthetjük, hogy az elkészült bálák minőségéért 50%-ban a megfelelő minőségű bálaháló felel. 

Két fő tulajdonsággal jellemezhetjük a bálahálókat, az egyik a maximális szakítóerő, a másik a szakadási nyúlás. A hálónak megfelelő nyúláskészséggel kell rendelkeznie, mert a bálakamrából kieső bálának ki kell rugóznia ahhoz, hogy a háló láncfonalai összerendeződjenek és igazodjanak. Azonban ez a készség túlságosan nagy sem lehet, mert a bála fellazulhat.

A kész bálánál ellenőrizhetjük a háló feszességét, így megállapíthatjuk, hogy jól végeztük-e a dolgunk. A háló keresztösszekötő szálaiból 10 szál hosszát kell lemérnünk a bálázás előtt és után. A két érték közötti eltérés nem más, mint a nyúlás, ami 10%-nál nem lehet több.

A bálázó 

A második fontos tényező a bálázó beállítása, amely épp olyan fontos, mint maga a háló. Rossz fedést okozhat a továbbító hengerek vagy a vágószerkezet beállításának hiánya. Mindenképp ellenőriznünk kell, hogy elkerüljük a háló gyűrődését, feltorlódását.

 

A takarmánytípus

Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy milyen takarmánytípust bálázunk.  A széna és szilázs rugalmas, lapos és könnyen préselhető, a bála kevésbé energikus, de nehéz. A búza, árpa, zab és egyéb gabonatakarmány csőszerű szárral rendelkezik, rostokkal telített és nehezen nyomható össze. A behordó és továbbító hengerek beállításával és a megfelelő háló fordulatszámmal alkalmazkodhatunk a takarmánytípushoz. A szalma hatalmas energiával rendelkezik, ilyenkor nagyobb mennyiségű hálóra van szükségünk. A kukorica, ami durvább rostokat tartalmaz, szintén több hálót igényel.

Ha a szalma rövid, száraz és törékeny akkor a bálázás során darabokra törik.  Ilyen esetben a bála robbanékonyabb lesz ezért legalább 4 fordulat hálóra lesz szükségünk, hogy megfelelő legyen a tartása.

Bálázási előkészület

Nem hagyhatjuk ki a szezonok előtti átvizsgálást sem. A háló adagolását úgy kell beállítanunk, hogy egységesen adagolja a hálót a bálára. Kevesebb fordulat esetén eltorzulhat az alakja és széteshet. A nem megfelelő alak miatt, a háló középpontja még nagyobb feszítés alá kerül a széleket takaró réteghez képest és roncsolódni fog. 


 

Ha szeretne ehhez hasonló cikkeket olvasni és szívesen értesülne az elsők között 

szezonális ajánlatainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!